Вести
logo secwp      transparency mk
 

Пребарајте на нашиот сајт

09.07.2019

Примената на Законот за заштита на укажувачите во С.Македонија и по неговото усвојување во изминатите три години, сè уште се одвива многу бавно. Според досегашното искуство, укажувачите највеќе доверба имаат во Државната комисија за спречување на корупцијата. И покрај тоа што, државните институции и приватни компании имаат обврска да усвојат процедури за истражување на пријавените случаи, Законот во таа област сè уште не се спроведува. 

66406773 2080791248699245 8897479582110711808 n

На следниот линк проследете го прилогот подготвен од Aljazeera Balkans за првиот укажувач во Македонија - Симо Груевски, како и ставовите на претседателката на Транспаренси Интернешнл - Македонија - д-р Слаѓана Тасева, и членовите на Државната комисија за спречување на корупцијата за спроведувањето на Законот за заштита на укажувачите во Македонија:

 Конференција на тема "Улогата на укажувачите во борбата против корупцијата" и првиот укажувач во Македонија - Симо Груевски